Veel gestelde vragen
Vraag: Is het rendabel met een airco te verwarmen?
Antwoord: De moderne airco’s kunnen energie efficiënt verwarmen. Zeker in het najaar en in het voorjaar kun je goedkoper verwarmen met een airco dan met een gasgestookte CV-ketel.
Vraag: Kan ik mijn woning verwarmen met een airco?
Antwoord: Met de nieuwste airco’s kun je je woning verwarmen. Vooral in het najaar en voorjaar werkt dit goed en kun je flink besparen op je energierekening. Er zijn echter ook beperkingen aan verbonden, die lees je hieronder.
Vraag: Is het mogelijk om de CV-ketel en de centrale verwarming te vervangen voor een airco om te verwarmen?
Antwoord: De nieuwste airco’s kunnen ook bij matige vorst verwarmen, en zijn energie efficiënt over een heel stookseizoen. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden, die lees je hieronder.
************************************************************************************
Energie verbruik als je verwarmt met airco’s:
De nieuwste airco’s (oftewel lucht-lucht-warmtepomp) kunnen heel energie efficiënt verwarmen. De efficiëntie van warmtepompen wordt gemeten volgens de europese norm EN14825 en uitgedrukt in de Seasonal Coëfficient of Performance (SCOP). De SCOP van een nieuwe airco’s in het gemiddeld klimaat ligt meestal boven de 4. Een SCOP van 4 betekent dat je, gemeten over een heel stookseizoen, met 1 kWu elektriciteit, 4 kWu warmte produceert (oftewel een rendement van 400%). Het Nederlandse klimaat is net iets gunstiger dan dat van de EN14825 norm, met gemiddeld hogere temperaturen, dus de SCOP in Nederland ligt voor nieuwere airco’s nog hoger. Door de hoge SCOP zit je qua energieverbruik voor verwarmen met een moderne airco dus wel goed.
Gevoelscomfort:
Een airco blaast warme en/of koude lucht de ruimte in. In de zomer koele lucht en in de winter warme lucht. Daar zit ook gelijk het risico qua gevoelscomfort. Als de lucht uit de airco onvoldoende warm is, kan dit op plaatsen in de ruimte aanvoelen als tocht. En als je dat regelmatig ervaart, gaat dat ten koste van het comfort. Een airco kan niet continu verwarmen. Als de buitentemperatuur onder de 7 graden komt moet de condensor (buitenunit) van de airco ontdooien. Gedurende het ontdooien verwarmt de airco de ruimte niet. De duur van het ontdooien is afhankelijk van het type, het kan snel, in 4 minuten, maar het kan ook 10 minuten of nog langer duren. De hoeveelheid van het ontdooien is afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid en kan tot wel twee keer per uur plaatsvinden, soms nog meer. Ongeveer 40% van het Nederlandse stookseizoen is de buitentemperatuur 7 graden of lager, en zal dit fenomeen van ontdooien dus optreden. Omdat de airco gedurende de ontdooicyclus niet verwarmt gaat dit ten koste van het gevoelscomfort. Er zijn mensen die tijdens de ontdooicyclus klagen over tocht. Als bij de betreffende airco de binnenunit ook nog (koude) lucht blijft blazen, voelt het echt onaangenaam aan.
Geluid van de airco:
Airco’s blazen lucht en dat hoor je. Er zijn stille en minder stille airco’s. Dit verschilt per merk en type. ’s Nachts wordt geluid vaker als hinderlijk ervaren dan overdag. Het geluid van de buitenunit is minder stil dan die van de binnenunits. Als die (o.a. tijdens het ontdooien) brommen en ze staan in de buurt van een (open) raam, dan kun je daar last van van hebben.